W internecie jest mnóstwo przepisów, jak zrobić domowe masło z nerkowców, czy migdałów. Niestety u mnie się to nie sprawdziło i zepsułam blender :/ Dlatego nie polecę wam tutaj żadnego przepisu.
Jakie jest moje podejście? Ja używam masła orzechowego z lidla. Uważam, że tam jest najlepsze - adekwatna cena i dobry smak :) Nie jest idealne, wiem o tym. Jednak nie jem go 5 razy dziennie. Zazwyczaj dodaję niewielkie ilości do pojedynczych posiłków raz, góra dwa razy dziennie.
Do czego wykorzystać masło orzechowe?
1. OMLET
Ciepły omlet posmarowany masłem orzechowym. Bajka! Przepis znajdziecie tutaj.
2. KOKTAJL
Przepis jest banalny, wystarczy banan, trochę mleka i łyżka masła orzechowego. Zblendować i chłodzić godzinę w lodówce.
3. PANCAKES
Jako dodatek sprawdzi się idealnie. Przepis znajdziecie tu.
4.OWSIANKA
Możecie zrobić owsiankę orzechową z jednego z tych przepisów albo po prostu dodać na wierzch. W każdej postaci smakuje fantastycznie!
5. BATONIKI
Szybkie batoniki, kiedy macie ochotę na coś słodkiego. Sprawdzą się idealnie także po treningu :) Przepis
6. WAFLE RYŻOWE
Same wafle ryżowe są dla mnie jakieś takie bez smaku, dlatego zawsze daję na nie masło orzechowe lub dżem 100%
7. BUDYŃ JAGLANY
Kasza jaglana masłem orzechowym i kakaem to niebo w gębie! Dokładny przepis na najlepszy budyń jaglany znajdziecie po numerkiem 4 w tym poście.
Napiszcie w komentarzu, do czego wy najczęściej używacie masła orzechowego? Ja uwielbiam je w każdej postaci. Trudno skończyć na jednej łyżce ;) Mam nadzieję, że post wam się spodobał, do zobaczenia w kolejnym!