poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Orzechy - zdrowe, pyszne i pełne wartości.

Dlaczego orzechy są takie zdrowe?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta - są jednym z najlepszych źródeł tłuszczy w diecie. To zupełnie inna bajka niż olej rzepakowy, na którym smażymy schabowe. Dodatkowo mają dużo witamin i ogólnie bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Co jeszcze powinniśmy o nich wiedzieć?
- są wysokokaloryczne, więc trzeba jeść je z umiarem
- nie są tak lekkie jak owoce, czy warzywa, dlatego nie warto objadać się nimi na noc
- są stosunkowo drogie, więc jeśli twój budżet jest ograniczony, rozważ ten zakup (orzechy włoskie kosztują ok. 60zł/ kg! )

Jest wiele rodzajów orzechów. Mają różne właściwości, a każdy jest trochę inny. Zaraz krótko je opiszę, a wtedy zdecydujecie, które są najlepsze dla was!

1. ORZECHY WŁOSKIE - 645 kcal/100g

Chyba najbardziej popularne w Polsce. Każdy je zna, a przynajmniej powinien, ponieważ u nas ta roślina jest uprawiana!
- polecane dla wegetarian, ponieważ w 15% składają się z białka
- 3 sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega- 3
- są źródłem witaminy B6 (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego)
- mają dużo kwasu foliowego, idealnie dla kobiet w ciąży
 

2. ORZECHY LASKOWE - 640 kcal/100g

- mają najwięcej witaminy E z wszystkich orzechów
- zawierają bardzo dobrej jakości tłuszcze jednonienasycone, które obniżają poziom złego cholesterolu
- są źródłem wapnia i fosforu, w sam raz dla słabych kości i zębów

3. MIGDAŁY - 579kcal/100g

- kolejne świetne źródło białka
- mają najwięcej błonnika pokarmowego, który świetni nasyci nas i da energię na cały dzień
- wyróżniają się najniższą zawartością nasyconych (tych niezdrowych) kwasów tłuszczowych


4. ORZECHY BRAZYLIJSKIE - 660kcal/100g

- duża zawartość selenu, wzmacniającego system odpornościowy oraz pracę tarczycy
- świetne dla sportowców, ponieważ zawarte w nich białko powoduje prawidłową regenerację i wzrost tkanek mięśniowych


5. PISTACJE - 589kcal/100g    UWAGA - najzdrowsze są nieprażone!

- bogate w beta-karoten i potas
- zawierają związki, które korzystnie wpływają na oczy



6. ORZECHY ZIEMNE - 560kcal/100g

- największa ilość białka ze wszystkich orzechów (25% to samo białko!)
- cechuje je ogromna ilość witaminy B3 (odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie mózgu)
- produkuje się z nich masło orzechowe - pyszny, ale wysokokaloryczny dodatek do owsianki :)


7. NERKOWCE - 553kcal/100g

- zdecydowanie jedne z najmniej kalorycznych orzechów
- również zawierają dużo białka, bo 18%
- mają niski indeks glikemiczny, więc nie będziesz po nich głodny
- jeśli masz niedobór żelaza, sięgnij po taką przekąskę!

8. ORZECHY PEKAN - 692kcal/100g

- doskonałe źródło zdrowych tłuszczy - nienasyconych (72%)
- korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci
- zawarte w nich kwasy wspomagają odporność



źródło zdjęć: google grafika

Zapraszam również na mój profil na instagramie: https://www.instagram.com/nati.jest.fit/
odpowiada między innymi za właściwe działanie mózgu, bierze udział w syntezie hormonów, a także posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów.

http://bonavita.pl/witamina-b3-pp-niacyna-zapotrzebowanie-rola-zrodla-niedobor-oraz-nadmiar

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz