piątek, 23 września 2016

Dlaczego warto spożywać jajka w diecie?

Na twardo, na miękko, sadzone, jajecznica, omlet, do ciast... - aż trudno zliczyć, w ilu formach występują. Nie może zabraknąć ich w kuchni. Używa ich prawie każdy, nawet ci, którzy nie odżywiają się nadzwyczaj zdrowo. Mają wiele wartości odżywczych, więc jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do dalszego czytania!


Są źródłem pełnowartościowego białka

Zawierają tłuszcze, które nie są przetworzone przemysłowo
(oczywiście tylko wtedy, gdy wybieramy jajka od kur z wolnego wybiegu)

Są bardzo sycące
Śniadania białkowo-tłuszczowe mają to do siebie, że nie długo nie czujemy się po nich głodni. Trzy jajka na twardo/omlet z warzywami nasycą nas wystarczająco, i nie będziemy tak szybko czuć głodu.

Nie podnoszą cholesterolu - to jest mit!
Dokładniej przeczytacie o tym tutaj.

Zawierają witaminy - B12, B2, B5, A, E

Jest w nich luteina i zeaksyna, które wpływają korzystnie na wzrok
Dwa antyoksydanty zawarte w żółtku, wspierają odżywczo skórę i oczy, zwłaszcza w okolicach siatkówki.

Jeżeli jeszcze więcej chcecie się dowiedzieć o jajkach w zdrowej diecie, zapraszam do obejrzenia tego odcinka.

Zapraszam również na mój profil na instagramie: https://www.instagram.com/nati.jest.fit/ zobaczycie, ile ja używam jajek :)
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCKrMfZQsBgfNro-NX8hC_Hg

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz