wtorek, 25 kwietnia 2017

Co można zrobić z awokado? - 5 pomysłów

Awokado to owoc, który przywędrował do nas z Ameryki. Kiedyś nie był on tak popularny. Dzisiaj wiemy, że ma wspaniałe wartości odżywcze, jest źródłem zdrowych tłuszczów, zawiera kwas foliowy i obniża poziom złego cholesterolu. Więc awokado warto włączyć do codziennej diety. Tylko jak? Sam owoc nie ma konkretnego smaku, trzeba umieć go odpowiednio przyrządzić. Jeśli jesteście ciekawi i chcecie poznać kolejne zdrowe przepisy - zapraszam!



Ważne! 
Awokado jest dojrzałe dopiero wtedy, gdy ma ciemnozielony kolor i jest dość miękkie.  

1. Sałatka z awokado i kaszą jaglaną

Banalnie prosta w przygotowaniu, stworzyłam ją z tego, co akurat miałam ;) Najpierw należy ugotować kaszę jaglaną. Następnie pokroić awokado w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Wymieszać z kaszą jaglaną, dodać odrobinę prażonego słonecznika, doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać żółtym serem i gotowe!


2. Zielony koktajl

Najlepiej sprawdza się u mnie połączenie: 1/2 banana + 2 kiwi + 1/2 awokado + garść szpinaku + trochę mleka albo wody. Wychodzi z tego zielona mieszanka witaminowa. Ja używam blendera Russell Hobbs mix&go, który nadaje się idealnie do takich koktajli. Często piję je na drugie śniadanie albo po treningu. 


1. Awokado zapiekane z jajkiem

Bardzo prosty przepis, z resztą jak wszystkie pozostałe ;) Wystarczy przekroić dojrzałe awokado na pół, wyjąć pestkę. W jej miejsce należy wbić jajko ( całe może się nie zmieścić, więc ja zazwyczaj daję żółtko i tylko trochę białka) doprawić wedle uznania solą, pieprzem, a następnie piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 170 stopni. 

    

4. Fit nutella

Dokładny przepis ze zdjęciami jest już na blogu - KILK, ale tutaj również muszę o tym wspomnieć. Czekoladowy mus z samych zdrowych składników - brzmi zachęcająco, prawda? Potrzebujecie jednego banana, pół awokado, porządną łyżkę miodu lub jakiegoś innego słodzika, 1,5 łyżki kakao. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, a na koniec dodać garść ulubionych orzechów. 


5. Kanapki z pastą z awokado 

Aby wykonać pyszną zieloną pastę, należy dokładnie rozgnieść dojrzałe awokado. Dodać trochę soli, pieprzu i rozgnieciony ząbek czosnku. Aby pasta nie zmieniła koloru na ciemniejszy, trzeba wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać (można też zblendować, wtedy nie będzie grudek). Pastą można smarować kanapki, wafle ryżowe albo chrupkie pieczywo. 

    
Który przepis najbardziej wam się spodobał? Dajcie znać w komentarzu ;) Ja ostatnio bardzo często kupuję awokado, choć kiedyś byłam sceptycznie do niego nastawiona. Nie umiałam go dobrze przygotować, ale praktyka czyni mistrza i w końcu wyszło mi coś dobrego. Teraz wszystkie przepisy mam w jednym paluszku. Trzymajcie się i do następnego posta!   

Zapraszam również na mój profil na instagramie: https://www.instagram.com/nati.jest.fit/ 
tam codzienne dodaję zdjęcia moich zdrowych posiłków!

49 komentarzy :

  1. Miałam dwa podejścia do adwokado i gdzieś mi nie podchodzi, ale bardzo chciałabym się jednak przemóc bo to same dobre tłuszcze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje pierwsze podejście też było nie najlepsze, ale po okazało się, że nie było jeszcze dojrzałe ;)

      Usuń
  2. Ja niestety nie przepadam za awokado i raczej się do niego nie przekonam, chociaż znam wiele osób, które używają awokado np. jako pastę do chleba tak jak ty pokazałaś :)
    Buziaki :*
    Lina Nastya
    http://lina-nastya.blogspot.com/2017/04/maybelline-blushed-nudes.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam AWOKADO, ja zawsze smaruje nim kanapkę zamiast masła :)
    Buziaki kochana,
    http://loveshinny.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam awokado i dlatego dodaję Twój blog do ulubionych, bo z chęcią skorzystam z tych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja czesto robie fit nutelle i paste, ale z jajkami na półtwardo :) a co do tego, ze awokado jest dojrzale dopiero jak ma ciemnozielony kolor - to zalezy od odmiany! chociaz z takimi spotykamy się w Polsce najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę koniecznie wypróbować ten koktajl! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co dziwne, nigdy nie jadłam awokado! Muszę w końcu spróbować, haha :)
    http://juliakordiak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę spróbować zapiekane awokado z jajkiem :) Uwielbiam je w każdej postaci.Pozdrawiam cieplutko www.misslaura.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy post. Prześlę go mojej dziewczynie, bo ona lubi eksperymentować w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam awokado i polecam każdemu ma wiele wartości odżywczych i cudowny smak:)
    Pozdrawiam:)
    +obserwuję
    eva-and-a-healthy-lifestyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie awokado jest bez smaku, ale Twoje propozycje na pewno to zmienią :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że jest bez smaku. Ważne aby umieć je odpowiednio przyrządzić ;)!

      Usuń
  12. super przepisy! Uwielbiam awokado, ale nie jadłam go nigdy pieczonego :o Chyba najwyższy czas spróbowac :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Dużo pomysłów na awokado, przyznam się bez bicia że jeszcze nie jadłam, najwyższa pora spróbować.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam awokado, niestety jest to najbardziej kaloryczny owoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale za to bardzo zdrowy! Na pewno nie musisz się martwić, że przytyjesz ;) (chyba że będziesz je jadła kilogramami!) Hehe

      Usuń
  15. Pomysł na zapieczenie z jajkiem- super!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem zachwycona samą sobą, bo 4 z 5 przepisów znam i stosuję :) Bardzo fajne propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Pewnie lubisz awokado i jesz je często Tak, jak ja ;)

      Usuń
  17. Zrobilam jakis czas temu podejście do niego i niestety swoj zywot skonczylo w lodowce az do zgnicia:p

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę wypróbować awokado zapiekane z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne pomysły! Nr 1 podoba mi się najbardziej, chyba spróbuję jutro na śniadanie <3

    agnesssja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie jadłam awokado choć jestem zwolenniczką śniadań BT. Tak więc przepis z jajkiem, zapiekanym w tym owocu, na pewno się przyda. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wyróżniła fit nutelli. :D Ciekawa jestem jak smakuje taki zdrowy krem pozbawiony trans tłuszczów i cukru.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmm :D nutella z awokado, koniecznie muszę wypróbować do naleśników !!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja jeszcze nigdy nie próbowałam Awokado będę musiała wypróbować :D
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajny wpis :) Mnie się na pewno przyda, ponieważ zamierzam w końcu kupić awokado, ale jakoś tak nie wiedziałam z czym go zjeść, a tutaj mam pomysły :)

    http://lamodenathalie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie przepadam za awokado, ale do koktajlu mogłabym i go dodać.

    Pozdrawiam,
    http://w-pogoni-za-idealem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy musi je lubić... moje pierwsze podejście też było nie najlepsze

      Usuń
  25. Ja od awokado jestem uzależniona. Uwielbiam pastę na tosty, tylko nie dodaję czosnku bo źle mi "leży" na żołądku na surowo;) Uwielbiam za to dodawać koperek, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne i pokrojoną w kostkę rzodkiewkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dzięki za przepis! Z chęcią wypróbuję ;) jeszcze nigdy nie używałam pieprzu cytynowego

      Usuń
  26. Uwielbiam awokado ze względu na korzyści jego stosowania. Jeszcze nigdy nie próbowałam nutelli z awokado, chyba czas to przetestować. :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  27. Kocham awokado,a najbardziej pastę ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Łooo, te przepisy wyglądają na nieskomplikowane i w dodatku całkiem apetycznie. Zawsze bałam się dotknąć awokado bo nie wiedziałam, czy będę umiała coś z niego zrobić. Na pewno skorzystam z tych przepisów:) pozdrawiam

    www.agentgirlblog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam avokado ! zwłaszcza jako dodatek do kanapek <3 Obserwuję i zapraszam https://karina7748.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. Aż mi głupio, jeszcze nie próbowałam niczego! Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  31. szczerze powiem że nigdy nie jadłam awokado, a ostatnio każdy je poleca :)
    Twoje propozycje są świetne i chyba w końcu muszę to wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo fajne pomysły :-) Szczególnie przekonuje mnie ta pasta z avocado...

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie jadam avokado ale pomysły mi się bardzo podobają! Szczególnie z tym jajkiem. :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
    Tu kliknij :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam avocado! Jem jedno codziennie np. dodając do koktajlu lub jako paste na kanapke. Lubie jeść je z jajecznicą lub w sałatce. Avocado to fit owoc zdecydowanie.

    OdpowiedzUsuń
  35. Awokado jak dla mnie ma dość specyficzny smak - mdły, dlatego jedyna forma w jakiej mogę spożyć awokado to zmiksowany koktajl z bananami oraz malinami. Zapraszam do mnie na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam zapiekane awokado z jajkiem mm! :)

    OdpowiedzUsuń