Ważne!
Awokado jest dojrzałe dopiero wtedy, gdy ma ciemnozielony kolor i jest dość miękkie.
1. Sałatka z awokado i kaszą jaglaną
Banalnie prosta w przygotowaniu, stworzyłam ją z tego, co akurat miałam ;) Najpierw należy ugotować kaszę jaglaną. Następnie pokroić awokado w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Wymieszać z kaszą jaglaną, dodać odrobinę prażonego słonecznika, doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać żółtym serem i gotowe!
2. Zielony koktajl
Najlepiej sprawdza się u mnie połączenie: 1/2 banana + 2 kiwi + 1/2 awokado + garść szpinaku + trochę mleka albo wody. Wychodzi z tego zielona mieszanka witaminowa. Ja używam blendera Russell Hobbs mix&go, który nadaje się idealnie do takich koktajli. Często piję je na drugie śniadanie albo po treningu.
1. Awokado zapiekane z jajkiem
Bardzo prosty przepis, z resztą jak wszystkie pozostałe ;) Wystarczy przekroić dojrzałe awokado na pół, wyjąć pestkę. W jej miejsce należy wbić jajko ( całe może się nie zmieścić, więc ja zazwyczaj daję żółtko i tylko trochę białka) doprawić wedle uznania solą, pieprzem, a następnie piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Dokładny przepis ze zdjęciami jest już na blogu - KILK, ale tutaj również muszę o tym wspomnieć. Czekoladowy mus z samych zdrowych składników - brzmi zachęcająco, prawda? Potrzebujecie jednego banana, pół awokado, porządną łyżkę miodu lub jakiegoś innego słodzika, 1,5 łyżki kakao. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, a na koniec dodać garść ulubionych orzechów.
5. Kanapki z pastą z awokado
Aby wykonać pyszną zieloną pastę, należy dokładnie rozgnieść dojrzałe awokado. Dodać trochę soli, pieprzu i rozgnieciony ząbek czosnku. Aby pasta nie zmieniła koloru na ciemniejszy, trzeba wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać (można też zblendować, wtedy nie będzie grudek). Pastą można smarować kanapki, wafle ryżowe albo chrupkie pieczywo.
Który przepis najbardziej wam się spodobał? Dajcie znać w komentarzu ;) Ja ostatnio bardzo często kupuję awokado, choć kiedyś byłam sceptycznie do niego nastawiona. Nie umiałam go dobrze przygotować, ale praktyka czyni mistrza i w końcu wyszło mi coś dobrego. Teraz wszystkie przepisy mam w jednym paluszku. Trzymajcie się i do następnego posta!
Zapraszam również na mój profil na instagramie: https://www.instagram.com/nati.jest.fit/
tam codzienne dodaję zdjęcia moich zdrowych posiłków!
Miałam dwa podejścia do adwokado i gdzieś mi nie podchodzi, ale bardzo chciałabym się jednak przemóc bo to same dobre tłuszcze :D
OdpowiedzUsuńmoje pierwsze podejście też było nie najlepsze, ale po okazało się, że nie było jeszcze dojrzałe ;)
UsuńJa niestety nie przepadam za awokado i raczej się do niego nie przekonam, chociaż znam wiele osób, które używają awokado np. jako pastę do chleba tak jak ty pokazałaś :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
Lina Nastya
http://lina-nastya.blogspot.com/2017/04/maybelline-blushed-nudes.html
Uwielbiam AWOKADO, ja zawsze smaruje nim kanapkę zamiast masła :)
OdpowiedzUsuńBuziaki kochana,
http://loveshinny.pl
też tak czasami robię :D
UsuńUwielbiam awokado i dlatego dodaję Twój blog do ulubionych, bo z chęcią skorzystam z tych przepisów :)
OdpowiedzUsuńcieszę się ;)!
Usuńja czesto robie fit nutelle i paste, ale z jajkami na półtwardo :) a co do tego, ze awokado jest dojrzale dopiero jak ma ciemnozielony kolor - to zalezy od odmiany! chociaz z takimi spotykamy się w Polsce najczęściej :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten koktajl! :)
OdpowiedzUsuńCo dziwne, nigdy nie jadłam awokado! Muszę w końcu spróbować, haha :)
OdpowiedzUsuńhttp://juliakordiak.blogspot.com/
Muszę spróbować zapiekane awokado z jajkiem :) Uwielbiam je w każdej postaci.Pozdrawiam cieplutko www.misslaura.pl
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy post. Prześlę go mojej dziewczynie, bo ona lubi eksperymentować w kuchni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado i polecam każdemu ma wiele wartości odżywczych i cudowny smak:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
+obserwuję
eva-and-a-healthy-lifestyle.blogspot.com
Jak dla mnie awokado jest bez smaku, ale Twoje propozycje na pewno to zmienią :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
To prawda, że jest bez smaku. Ważne aby umieć je odpowiednio przyrządzić ;)!
Usuńsuper przepisy! Uwielbiam awokado, ale nie jadłam go nigdy pieczonego :o Chyba najwyższy czas spróbowac :D
OdpowiedzUsuńDużo pomysłów na awokado, przyznam się bez bicia że jeszcze nie jadłam, najwyższa pora spróbować.. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado, niestety jest to najbardziej kaloryczny owoc
OdpowiedzUsuńAle za to bardzo zdrowy! Na pewno nie musisz się martwić, że przytyjesz ;) (chyba że będziesz je jadła kilogramami!) Hehe
UsuńPomysł na zapieczenie z jajkiem- super!
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona samą sobą, bo 4 z 5 przepisów znam i stosuję :) Bardzo fajne propozycje :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pewnie lubisz awokado i jesz je często Tak, jak ja ;)
UsuńZrobilam jakis czas temu podejście do niego i niestety swoj zywot skonczylo w lodowce az do zgnicia:p
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować awokado zapiekane z jajkiem :)
OdpowiedzUsuńŚwietne pomysły! Nr 1 podoba mi się najbardziej, chyba spróbuję jutro na śniadanie <3
OdpowiedzUsuńagnesssja.blogspot.com
super <3 !
UsuńNigdy nie jadłam awokado choć jestem zwolenniczką śniadań BT. Tak więc przepis z jajkiem, zapiekanym w tym owocu, na pewno się przyda. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wyróżniła fit nutelli. :D Ciekawa jestem jak smakuje taki zdrowy krem pozbawiony trans tłuszczów i cukru.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mmm :D nutella z awokado, koniecznie muszę wypróbować do naleśników !!!
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nigdy nie próbowałam Awokado będę musiała wypróbować :D
OdpowiedzUsuńMój blog
Fajny wpis :) Mnie się na pewno przyda, ponieważ zamierzam w końcu kupić awokado, ale jakoś tak nie wiedziałam z czym go zjeść, a tutaj mam pomysły :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodenathalie.blogspot.com/
Nie przepadam za awokado, ale do koktajlu mogłabym i go dodać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://w-pogoni-za-idealem.blogspot.com/
Nie każdy musi je lubić... moje pierwsze podejście też było nie najlepsze
UsuńJa od awokado jestem uzależniona. Uwielbiam pastę na tosty, tylko nie dodaję czosnku bo źle mi "leży" na żołądku na surowo;) Uwielbiam za to dodawać koperek, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne i pokrojoną w kostkę rzodkiewkę.
OdpowiedzUsuńO, dzięki za przepis! Z chęcią wypróbuję ;) jeszcze nigdy nie używałam pieprzu cytynowego
UsuńUwielbiam awokado ze względu na korzyści jego stosowania. Jeszcze nigdy nie próbowałam nutelli z awokado, chyba czas to przetestować. :)
OdpowiedzUsuńMój blog
Kocham awokado,a najbardziej pastę ;)
OdpowiedzUsuńŁooo, te przepisy wyglądają na nieskomplikowane i w dodatku całkiem apetycznie. Zawsze bałam się dotknąć awokado bo nie wiedziałam, czy będę umiała coś z niego zrobić. Na pewno skorzystam z tych przepisów:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwww.agentgirlblog.blogspot.com
Uwielbiam avokado ! zwłaszcza jako dodatek do kanapek <3 Obserwuję i zapraszam https://karina7748.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńAż mi głupio, jeszcze nie próbowałam niczego! Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńszczerze powiem że nigdy nie jadłam awokado, a ostatnio każdy je poleca :)
OdpowiedzUsuńTwoje propozycje są świetne i chyba w końcu muszę to wypróbować!
Zdecydowanie tak :D!
UsuńWOW,ŚWIETNE POMYSŁY! :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pomysły :-) Szczególnie przekonuje mnie ta pasta z avocado...
OdpowiedzUsuńNie jadam avokado ale pomysły mi się bardzo podobają! Szczególnie z tym jajkiem. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Tu kliknij :)
Uwielbiam avocado! Jem jedno codziennie np. dodając do koktajlu lub jako paste na kanapke. Lubie jeść je z jajecznicą lub w sałatce. Avocado to fit owoc zdecydowanie.
OdpowiedzUsuńAwokado jak dla mnie ma dość specyficzny smak - mdły, dlatego jedyna forma w jakiej mogę spożyć awokado to zmiksowany koktajl z bananami oraz malinami. Zapraszam do mnie na bloga :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekane awokado z jajkiem mm! :)
OdpowiedzUsuńŁadnie to wygląda.
OdpowiedzUsuńŚwietne posiłki!
OdpowiedzUsuń