czwartek, 30 czerwca 2016

Pomysły na zdrowe przekąski między posiłkami! Idealne do szkoły, pracy, na uczelnię!

Według wszechobecnej zasady - którą każdy chyba już zna - powinniśmy jeść 5 posiłków dziennie. Śniadanie, obiad i kolacja to podstawa, ale co jeść pomiędzy nimi? To nie takie trudne, jak może się wydawać. Istnieje mnóstwo opcji niż słodycze, ciastka, słone paluszki i inne tego typu rzeczy. Wystarczy tylko trochę ruszyć głową, rozejrzeć się po sklepie i przeczytać tego posta ;) !

1. Owoce i warzywa

Zdecydowanie najprostsze i najlepsze! Są niskokaloryczne i zawierają dużo witamin. Nie mówię już o smaku, bo to chyba oczywiste, że są pyszne. Dodam również, że warto próbować nowych, mało znanych w naszym kraju owoców i warzyw np. bataty, daktyle, awokado.







2. Orzechy i nasiona.
Są jednym z najlepszych źródeł tłuszczy i do tego bardzo smacznym pomysłem na coś do pochrupania. Są wysokokaloryczne, ale pod żadnym pozorem nie powinniśmy się ich bać! Trzeba po prostu jeść je z umiarem, ale kiedy tego nie potrafisz, lepiej w ogóle ich nie jedz. Garść w zupełności wystarczy. Jednak gdy wolisz zjeść coś większego objętościowo, wybierz inną opcję. Pamiętaj, że to nie tylko orzechy włoski lub laskowe - spróbuj nerkowców, pestek dyni, orzechów brazylijskich. Są świetne, a każde z nich smakuje inaczej!

3. Koktajle, smoothies, wyciskane soki.
 Kolejny świetny pomysł, żeby w twojej kuchni nie wiało nudą! Wrzuć do blendera ulubione składniki np. owoce, które ci zostały, dodaj coś do rozrzedzenia np. wodę, mleko, jogurt naturalny, zblenduj i gotowe! W tym przypadku pełna improwizacja! Jeżeli jest za mało słodkie dodaj miód, ksylitol lub inny słodzik. A może preferujesz zielone szejki? Szpinak nie jest taki straszny jak go malują! Sama się o tym przekonałam! Nie smakuje jak trawa, która rośnie tuż przed domem. To jeden z najzdrowszych produktów, a gdy tylko trochę pokombinujesz, okaże się również, że dodatkowo jeden z najsmaczniejszych. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów i inspiracji, wystarczy tylko trochę poszukać. Dodatkowo w sklepach coraz częściej można zauważyć świeże soki 100%, których skład wcale nie jest zły. Firma Marwit oferuje nam tego typu produkty, z czego bardzo się cieszę.

4. Suszone owoce.
Rozejrzyj się trochę po sklepie, a na pewno znajdziesz wiele takich produktów. Są smaczne i zdrowe, pod warunkiem, że w ich składzie nie znajdziesz czegoś podejrzanego np. cukier, olej słonecznikowy itp. Producenci często robią nas w balona dodając takie rzeczy. Poza tym są wygodne, śmiało możesz zabrać je do kina zamiast popcornu :) Są także bardzo słodkie - zwłaszcza daktyle - wiec kiedy masz ochotę na batonika możesz sięgnąć właśnie po suszone owoce.



5. Fit zamienniki słodkich ciastek, ciast, a nawet batonów.
Ciasteczka owsiane, fasolowe brownie, lody z kalafiora to tylko mała część tego, co zdrowego można wyczarować w kuchni. Teraz jest pełno zdrowych zamienników, które smakują niemal identycznie. Jedyne co musisz zrobić, to wpisać w wyszukiwarkę, co dokładnie cię interesuje. Snickersy nie muszą być straszne i pełne chemii, wystarczy, że wykonasz je w domu z dobrze dobranych składników. To samo tyczy się nutelli, a nawet rafaello! Brzmi dość szokująco, prawda? Koniecznie spróbuj, a przekonasz się sama.

6. Sałatki.
Często jedzenie sałaty kojarzy nam się z dietą 1000 kcal dziennie, jedzeniem dla królika i z innymi tego typu rzeczami. A co jeśli dodasz do niej grillowanego kurczaka, orzechy, makaron pełnoziarnisty? Może wyjść naprawdę coś wspaniałego! Jeżeli wolisz coś bardziej słodkiego, zrób sałatkę owocową. Wystarczy, że pokroisz ulubione owoce. To nie takie trudne! Eksperymentuj z dodatkami, czy to oliwa z oliwek, sos vinagret. Wszystko zależy od twojej kreatywności, a jedzenie sałatek to świetny pomysł na zdrową przekąskę między posiłkami. 

7. Kanapki.
Tę opcję zna chyba każdy. Wystarczy zmienić kilka rzeczy, a będą naprawdę zdrowe i nadal pyszne.
- Zamień jasny chleb na ciemny, może być z dodatkiem ziaren jeśli lubisz,
- Wybieraj dobrej jakości masło, unikaj gotowych mieszanek do smarowania,
- Dodawaj dużo warzyw np. rukolę, pomidora, szczypiorek, aby stały się one kolorowe i jeszcze pyszniejsze!
- Nie kupuj wędlin o niskiej zawartości mięsa, tylko te dobre wartościowo są godne uwagi, to samo tyczy się żółtych serów,
- Wcale nie musisz rezygnować z dżemów, po prostu wybierz ten bez dodatku cukru i innych świństw tzn. 100% z wiśni/malin itd.

Jeżeli zastosujesz się do powyższych zasad, twoje kanapki będą nie tylko pyszne i kolorowe, ale również zdrowe i pełne cennych wartości odżywczych.

8. Jogurt naturalny z owocami, otrębami, orzechami...na co masz ochotę!

Na pułkach sklepowych możemy znaleźć mnóstwo jogurtów owocowych, ale jak się okazuje zawartość owoców jest w nich marna (zazwyczaj około 5-10 %). Reszta składników to nic więcej niż cukier i coś do zabarwienia naszego pysznego jogurciku ;p A więc, czy warto kupować gotowce? Ja zdecydowanie wolę przygotować go w domu sama! Podstawę stanowi jogurt naturalny lub grecki, zależy co wolicie. Jeżeli chcecie jogurt truskawkowy - dodajecie truskawki, jeśli brzoskwiniowy - brzoskwinie i tak analogicznie w każdym innym przypadku. Możecie wszystko zblendować, gdy chcecie uzyskać idealną konsystencję jogurtu. Ja natomiast wolę, gdy kawałki owoców same rozpływają się w ustach... ale to już sprawa indywidualna. Żeby nie było tak nudno, polecam dodawać do takich jogurtów otręby owsiane, pszenne, jakie tylko chcecie ;) Są bardzo dobrym źródłem błonnika. Przyznam, że jest to moja ulubiona opcja, więc pewnie dlatego się tak rozpisałam. Na koniec dodam jeszcze, że warto wrzucić sobie do takiej przekąski kilka orzechów, aby uzupełnić tłuszcze. O nich też nie można zapominać!




   
9. Wafle ryżowe.
To zdecydowanie jedna z najprostszych przekąsek, wystarczy pójść do sklepu. Ich skład jest bardzo dobry, więc nie mamy się czego bać. Producenci oferują nam różne wersje smakowe: naturalne, z solą morską, z pestkami dyni, ze słonecznikiem, więc mamy w czym wybierać ;) Jednak jeżeli ktoś woli urozmaicić sobie ich smak, proponuję posmarować je dobrej jakości dżemem lub masłem orzechowym. Wtedy smakują jeszcze lepiej! 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz