sobota, 22 października 2016

Niby niezdrowe... a jednak nie!

Jest wiele produktów, które uważamy za niezdrowe, a w rzeczywistości wcale tak nie jest. Tu coś usłyszeliśmy w reklamie, tu od koleżanki i tak na prawdę mamy mnóstwo sprzecznych informacji. Są jednak coraz nowsze badania, które obalają te mity. Na przykład ten, że jajka podwyższają cholesterol, ale o mitach pisałam już w tym poście. Dzisiaj przygotowałam dla was właśnie taki post. Zapraszam!

1. Soja

- bogata w białko
- zawiera korzystne związki odżywcze i antyoksydanty
- działa przeciwrakowo i przeciwmiażdżycowo
- zawiera estrogeny, które wspierają gospodarkę hormonalną kobiet
- mleko sojowe jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego - polecane weganom

Jednak nie wszystko jest takie zdrowe. Patrz na składy, jedz naturalne przetwory z soi, wybierz tą nie GMO i nie szalej z jej ilością. Pamiętaj, co za dużo, to nie zdrowo.

2. Czerwone mięso

- jedno z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego żelaza
- witamina B12 - niezbędna w procesie krwiotwórczym

Jednak nadmierna ilość czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita i chorób układu krążenia, zwłaszcza u osób starszych. Zaleca się około 70g dziennie - taka porcja jest jak najbardziej bezpieczna. Co jeszcze zrobić, aby czerwone mięso nie było tak niezdrowe?

- łącz mięso z warzywami
- najlepiej duś, albo gotuj
- używaj świeżych lub suszonych ziół, przypraw, ograniczą powstawanie szkodliwych związków
- traktuj je jako dodatek, a nie główny składnik dania
- wybieraj mięso dobrej jakości, nie pierwsze lepsze z supermarketu
- pamiętaj, aby było świeże


3. Żółty ser

Dzisiaj mamy tak wiele przetworzonych produktów, że aż trudno znaleźć prawdziwy żółty ser beż żadnych dodatków. Jeśli jednak już taki znajdziemy, albo dostaniemy od cioci na wsi, możemy się bardzo ucieszyć, ponieważ:

- jest niezwykle sycący (idealnie do śniadania białkowo - tłuszczowego)
- chociaż zawiera tłuszcze typu trans, są one naturalne - zawierają CLA - związek wspomagający odporność
- w tłuszczu, którego jest dosyć dużo, znajdziemy również witaminę A i D

Jednak pamiętaj! Kontroluj ilość sera w diecie. Ile plastrów dziennie? To kwestia bardzo indywidualna. Wszystko zależy od trybu życia i dziennego zapotrzebowania.

4. Woda gazowana

Czym się różni od niegazowanej? Zawiera dwutlenek węgla, który jest zbyt słaby, żeby zrobić nam krzywdę. Taka woda z bąbelkami działa orzeźwiająco i ma lekko kwaskowy smak. Najlepsze są te naturalnie gazowane, dodatkowo zawierają wapń i magnez. 
Kiedy jednak jej unikać? Na pewno w przypadku zaburzeń trawienia, nadkwasoty, chorób gardła i strun głosowych.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz