Składniki na ciasto:
Wszystko odmierzam szklanką o pojemności 200 ml, przepis na blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm.
- 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 łyżeczki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
Marchew zetrzeć na tarce, odmierzyć 2 pełne szklanki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, od razu włączyć piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzewał. Do miski wybić jajka, miksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Po chwili dosypać mąkę, znów miksować i dolewać co chwilę niewielką ilość oleju. Następnie dodać sodę i kakao,miksować. A na koniec dołożyć startą marchew i dobrze wymieszać. Przełożyć do blachy, równomiernie rozprowadzając całe ciasto. Piec przez 40 minut z termoobiegiem na drugiej półce od dołu. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli tak, wyjąć je z piekarnika.
Ciasto jest już gotowe, jednak mój przepis jest bogatszy o jeszcze jeden element - lukier. Wtedy smakuje jeszcze lepiej, polecam spróbować!
Składniki na lukier jogurtowy:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/4 cukru pudru
- orzechy włoskie do dekoracji
Świetny przepis!!! Potwierdzam i polecam 😊 brawo Natalia 👌
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe ! :)
OdpowiedzUsuńObserwuję !
www.modawedwie.pl
Miło mi będzie jak polubisz nasz fanpage : https://web.facebook.com/modawedwie/?fref=ts
Miłego dnia :)