niedziela, 19 lutego 2017

Przepis na ciasto marchewkowe

Smakuje jak zwykłe ciasto czekoladowe, ale jednak jest w nim coś niezwykłego. Domyślacie się o co chodzi? Tak, to słynne ciasto marchewkowe. Uchylę wam rąbka tajemnicy i pokażę, jak ja je przygotowuję. Od razu zaznaczę, że nie jest ono w 100% zdrowe. W przepisie jest cukier, mąka pszenna - robię je tylko na specjalne okazje :) Możecie zamienić te produkty na ich zdrowsze odpowiedniki i zrobić Ciasto marchewkowe w wersji fit. Niech wyobraźnia pracuje!



Składniki na ciasto:
Wszystko odmierzam szklanką o pojemności 200 ml, przepis na blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm.
  • 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżeczki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
 Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na tarce, odmierzyć 2 pełne szklanki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, od razu włączyć piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzewał. Do miski wybić jajka, miksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Po chwili dosypać mąkę, znów miksować i dolewać co chwilę niewielką ilość oleju. Następnie dodać sodę i kakao,miksować. A na koniec dołożyć startą marchew i dobrze wymieszać. Przełożyć do blachy, równomiernie rozprowadzając całe ciasto. Piec przez 40 minut z termoobiegiem na drugiej półce od dołu. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli tak, wyjąć je z piekarnika.



Ciasto jest już gotowe, jednak mój przepis jest bogatszy o jeszcze jeden element - lukier. Wtedy smakuje jeszcze lepiej, polecam spróbować!

Składniki na lukier jogurtowy:
  •  2 łyżki jogurtu greckiego
  •  1/4 cukru pudru
  • orzechy włoskie do dekoracji
Poczekać, aż ciasto wystygnie. Cukier puder dokładnie wymieszać z jogurtem. Dokładnie rozprowadzić po cieście i udekorować orzechami włoskimi. Gdy lukier wystygnie, ciasto marchewkowe jest już gotowe!




Próbowaliście kiedyś tego ciasta? Ja robię je dość często, gdy spodziewam się gości, którzy nie koniecznie zdrowo się odżywiają. Nie muszę się martwić - wszystkim smakuje :) Może wy też spróbujecie?

2 komentarze :

  1. Świetny przepis!!! Potwierdzam i polecam 😊 brawo Natalia 👌

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe ! :)

    Obserwuję !
    www.modawedwie.pl
    Miło mi będzie jak polubisz nasz fanpage : https://web.facebook.com/modawedwie/?fref=ts

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń