# 10 NASIONA CHIA
Mają mnóstwo wartości odżywczych, zwłaszcza zdrowych tłuszczy. Nie mają konkretnego smaku, więc najlepiej łączyć je z mlekiem roślinnym i owocami jako pudding. Są zaliczane do super foods, czyli żywności nadzwyczaj dobrej dla naszego organizmu.
# 9 MIÓD
Zastępuje cukier w prawie wszystkich moich daniach. Dlaczego? Ma o wiele więcej wartości, mnóstwo witamin oraz działa bakteriobójczo, a do tego cudowny smak. Jeśli nie macie pomysłu, gdzie przemycić ten prozdrowotny produkt, proponuję codziennie na czczo pić miksturę - woda + łyżeczka miodu + trochę soku z cytryny. Po takim zestawie odporność gwarantowana!
# 8 KAKAO I CYNAMON
Do omletów, owsianek i nie tylko. Te przyprawy to moje faworyty, często dodaję je do dań na słodko. Cynamon przyspiesza również metabolizm, czyli dodatkowy plus :) I jak tu ich nie lubić?
# 7 KASZA JAGLANA
Najzdrowsza z kasz - ma dużo białka i witaminy z grupy B. Świetnie smakuje również na słodko i właśnie za to ją lubię! Możemy zrobić z niej budyń jaglany (przepis tu) który niczym nie różni się od tego z paczki, a jest o wiele zdrowszy ;) Wytrawie - np. z warzywami, przyprawiona na ostro. Więcej na temat kaszy jaglanej znajdziecie na blogu Agnieszki Maciąg, polecam tu zajrzeć!
To takie moje słodycze :) mają bardzo słodki smak, a do tego można je zabrać wszędzie. Idealnie nadają się po treningu, aby odbudować zapasy glikogenu. Mają dużo węglowodanów, a mało tłuszczy. Na bazie zblendowanych daktyli robię również moje ulubione batoniki owsiane (przepis jest w tym poście).
# 5 JOGURT NATURALNY/GRECKI
Tych produktów nigdy nie może zabraknąć w mojej lodówce. Nie unikam nabiału, bo nie czuję się po nim źle, ale jeśli ktoś ma takie problemy, szczerze współczuję. Na bazie jogurtów robię koktajle, desery z bakaliami, jogurty owocowe. Grecki - ma więcej tłuszczy i jest gęstszy, korzystam z nich praktycznie codziennie.
# 4 ORZECHY
Brazylijskie, nerkowce, migdały, włoskie... - nie wiem, które lubię najbardziej. Wszystkie to doskonałe źródło tłuszczy, ale więcej o ich wartościach pisałam tutaj. Dodaję je do owsianek, jogurtów, domowych batoników, ale lubię też same pochrupać. Ale dlaczego są takie drogie? :(
# 3 JAJKA
Zdecydowanie podstawowy składnik diet sportowców, niektórzy jedzą ich nawet 7 na śniadanie! Dostarczają nam białko i tłuszcze dobrej jakości. Można z nich zrobić omlety, pancakes, czy po prostu jajecznicę. Przyznam się - kiedyś ich nie lubiłam, a teraz nie wyobrażam sobie bez nich życia. Najlepsze są oczywiście ze sprawdzonego miejsca, od kur z wolnego wybiegu. A wy w jakiej postaci lubicie je najbardziej?
# 2 PŁATKI OWSIANE
Śmiało mogę stwierdzić, że owsianka to moje ulubione śniadanie i chyba nigdy mi się nie znudzi. Kombinuję z dodatkami - owoce, orzechy, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, gorzka czekolada - jest tyle wersji, że aż trudno mi wybrać. Dlatego też nigdy mi się nie znudzi :) Ale nie samym śniadaniem człowiek żyje. Ostatnio wymyśliłam szybką przekąskę - batoniki owsiane. To mój absolutny hit, tak łatwo się je robi. Więc zamiast kupować snickersy, marsy i inne tego typu batony w sklepie, ja wybieram te płatki. A ile kasy zaoszczędzam!
# 1 MASŁO ORZECHOWE
Cóż mam napisać... mogłabym wyjadać je łyżkami ze słoika. Jest to mój ulubiony dodatek do owsianki, jaglanki, czy omleta. Może zastąpić tak popularną nutellę, będzie to o wiele zdrowszy zamiennik. Oczywiście musimy być czujni i uważać na składy. Możemy również wykonać je samemu w domu, pod warunkiem, że mamy dobry blender ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz